For et par år siden sendte Norddeutsche Rundfunk en portrætfilm om Tauber: Dein ist mein ganzes Herz. Der var optagelser med Richard selv- og hans stemme ikke mindst. Filmstumper fra Bajazzer, fra Smilets Land og fra nogen af de mildelst talt ikke helt vellykkede film, Richards eget filmselskab drejede. Han var en passioneret fotograf, og smalfilmede kilometervis af film i sine ledige stunder, når han var på turné. Hans hustru Diana, overtog undertiden kameraet og forevigede sin Richard til dromedars, til elefants, ved Niagara Falls, med små løveunger i favnen…

-Og så er der den sidste forestilling, før tæppefald, hvor filmen medtager en kort sekvens fra hans svanesang i London. Om Richard kan man sige: det begyndte med Mozart og det endte med Mozart. Han debuterede i Chemnitz den 2. marts 1913 som Tamino i Tryllefløjten, og han afsluttede sin karriere – og sit liv – som don Ottavio den 27. september 1947.

Det var kort før en af hans beundrere, en US-Army kaptajn, i London fik øje på en traurig Richard Tauber, der sad i hotel Savoys foyer. De ser så trist ud, Herr Tauber, sagde kaptajnen deltagende, nu er krigen jo et overstået stadie, og vi bør være glade. Kan jeg hjælpe Dem med noget?

Der Kammersänger løftede sørmodigt blikket fra sin kop og sagde, Blümchenkaffe, mein Freund. Se selv, blomsterkaffe! Han rørte med væmmelse rundt i koppen og gav sig til at tale om Wiens kaffehuse, og kaptajnen vidste, at det ikke blot var kaffen, men at hans idols hjertesorg over tabet af Østrig og Tyskland var ulægelig, trods al hans succes i England.

Fire måneder senere sad han sammen med ottetusind andre i Royal Albert Hall til en mindekoncert for Englands tiljublede sanger, komponist og dirigent.