Grüss mir die süssen, die reizenden Frauen

im schönen Wien,

grüss mir die Augen, die lachenden blauen

im schönen Wien.

grüss mir mein singendes, klingendes Märchen,

mein Wien, mein Wien, mein Wien

Sådan sang han, Richard, om sin længsel efter Wien, som han aldrig genså efter Hitlers indmarch 1938. I sin grænseløse, håbløse og elskelige naivitet fik han overbevist sig selv om, at hvis han havde befundet sig i Wien, og ikke i Italien hin for jøderne så fatale martsdag,ville Wienerne havde beskyttet ham. Han, der var elsket og æret, han der havde fået ordener og var byens mest prominente bysbarn…ham ville de ikke lade lide overlast.Hvor tog han fejl. Her et uddrag fra bogen.

Wienerne ville have beskyttet ham!

Det ville wienerne næppe. I modsætning til mange andre, tyske byer var det ikke bare en lille gruppe, der øvede vold og begik hærværk mod jøder og jødisk ejendom. Jødeforfølgelserne i den østrigske hovedstad blev udført af de fleste indbyggere, omkring 100.000 gode borgere var involveret i plyndringer og ødelæggelser af alt jødisk. Den såkaldte Krystalnat, der fandt sted overalt i Tyskland i november måned, var et af nazisterne omhyggeligt planlagt ødelæggelsesangreb på jødisk edendom. I Wien klarede man sagerne spontant – til Tysklands forbløffede beundring.

Richard ville have befundet sig på knæ og skrubbet fortovet med en tandbørste i hånden, omgivet af de samme hujende wienere, der dagen før havde hyldet ham som deres bysbarn.