Generalsekretær for Kulturkammeret i Berlin, Statskommissær Hans Hinkel har forlængst Richard under A på sin liste over de, der skal udryddes: Ausmerzen. Richard står opført som typisk jødisk klovn, han står under J som jøde og under V som Volksschädling, samfundsskadelig. For Hinkel er Richard alt det, der er det mye Tyskland væsensfremmed. Hvor nazisterne end kigger hen, ser de jøder. Digtere, tænkere, dirigenter, musikere, skuespillere, dansere, sangere, forfattere. De er uttallige, hele den tyske kultur er infiltreret. Der må ryddes op. Det bliver der blandt andet ved den store bogbrændingskampagne, der finder sted over hele Tyskland den 10. maj 1933. Der er fakkeltog og taler og sang, mens omkring 25.000 bøger kastes på bålet.

I Berlin taler Goebbels ved ceremonien på Opernplatz og annoncerer, at nu kan den tyske folkesjæl atter udtrykke sig. Flammerne oplyser ikke kun enden på en æra, de lyser op for en ny.

For hvert forfatterskab, der kastes i flammerne , giver Goebbels en begrundelse, som for eksempel disse:

Karl Marx, for klassekamp og materialisme.

Heinrich Mann og Erich Kästner, for dekadence og moralsk forfald.

Sigmund Freud, for overdrivelse af ubevidste impulser og destruktive analyser af det menneskelige sind.

Erik Maria Remarque, for litterært forræderi af soldaterne under første verdenskrig.

På det tidspunkt har Tauber reddet sig til Wien.